Det rette elcykel batteri – din guide

Hvordan er det nu med det der elcykel batteri? Hvad koster det at købe et nyt? Hvor lang tid holder det? Hvor langt kan jeg nå på en enkelt opladning? Det er fokuspunktet for denne artikel. Emnet kan virke uoverskueligt, men er her inddelt på følgende måde:

 1. Holdbarhed

 2. Elcykler om vinteren

 3. Rækkevidde

Holdbarhed

Holdbarheden på batteriet er meget central i forhold til driftsomkostninger forbundet med at have en elcykel. Selvom batterierne år for over bliver bedre og bedre, vil du skulle skifte det ud i løbet af cyklens levetid. Herunder kan du læse forskellige retningslinjer, som du kan holde dig til mens du kigger på mulighederne.

Find elcykel batteriet med den bedste holdbarhed

Når du står nede i forretningen og kigger på elcykler fremgår det ikke tydeligt, hvor godt det batteri der sidder i cyklen er. Du kan dog sikre én helt central ting og være ret sikker på, at du får noget ordentligt: Køb en elcykel med litiumbatteri! Litiumbatterier er alle andre batterityper overlegne. De lader hurtigt op, og så kan de tåle at blive genopladt rigtig mange gang. Litiumbatteriets overlegenhed se også ved at bærbare computere og andre mobiler enheder, som bliver lavet i dag benytter sig af denne teknologi.

Udover at du skal sikre dig, at der er brugt den rette teknologi i batteriet, er det også vigtigt at vide, hvad prisen for et nyt batteri er. Og ikke midst! Kan det overhovedet skiftes? Det er en meget stor fordel at en skiftning er mulig, om end de udskiftelige batterier ofte er markant mere klodsede end de indbyggede.

Elcykler om vinteren

En anden ting der skaber stor forvirrring, er hvorvidt man kan bruge sin elcykel året rundt. Hvordan påvirker vind og vejr elcyklen – og i særhed batteriet? Det korte svar på disse spørgsmål er: Ja. Du kan godt køre elcykel hele året rundt og vind og vejr påvirker ikke cyklens holbarhed markant.

Dette skyldes at batteri og motor er indkapslet, og derfor er beskyttet mod vejsalt, såvel som sne regn. Batteriets ydeevne er i høj grad den samme, og du vil ikke mærke nogle forskelle, medmindre der er tale om meget hård frost, hvilket er yderst sjældent her i Danmark.

Tip: Skulle du dog af andre grunde end elcyklens ve og vel bestemme dig for ikke at bruge den om vinteren, er det en rigtig god idé at lade det helt op inden du sætter cyklen væk for vinteren. Hvis du glemmer dette, kan du risikere at batteriet tager skade.

Udover dette skal du naturligvis også huske andre ting, som er vigtige, når man cykler om vinteren. På en kort liste kunne de tage sig ud således:

 1. Frostsikr dine gear med en særlig væske. Den kan købes flere steder på nettet.
 2. Smør kæden ofte.

Hvis du husker ovenstående skulle du altså ikke have nogle problemer med at cykle på din elcykel om vinteren.

Hvor langt kan du køre på en opladning?

Hvor langt du kan køre på din elcykels batteri er også super vigtigt for sig, når du skal ud at cykle. Det er imidlertid ikke altid en god idé bare at gå efter cyklen med det største og mest holdbare batteri. Batterier med stor kapacitet vil nemlig ofte være en del tungere og langt dyrere.

Når det så er sagt, kan man snakke om, hvordan elcyklers batterier er opdelt. Dette vil dog næppe være til gavn for dig, kære læser, så det gøres kort og hurtigt. Du skal jo have mulighed for at forstå, hvad cykelhandleren snakker om.

Elcyklers kapacitet måles altid i Watt-timer. Batterierne vil som regel have en kapacitet mellem 84 og 500 Watt-timer. Jo flere Watt-timer, des bedre kapacitet.

Om forbruget når du cykler, kan det siges at du skal beregne mellem 8 og 32 Watt-timer pr. km. Det er meget forskelligt fra cykel til cykel og kommer i høj grad an på, hvor mange bakker cyklen skal hjælpe dig op ad.

Tip: Udviklingen indenfor batteriteknologi går meget hurtigt. Du vil derfor opleve at nyere modeller har langt bedre specifikationer og ikke nødvendigvis behøver at være dyrere.

Opsamling – det ved du nu om elcykel batterier:

 •  Holdbarheden på din elcykels batteri er vigtig. Det er derfor et (næsten) absolut krav at
  elcykel batteri

  Her ses et af de mindre elcykel batterier.

  batteriteknologien er litiumbaseret.

 • Det kan sagtens lade sig gøre at køre på elcykel om vinteren, såfremt almindelige regler for vedligeholdelse af cykler følges.
 • Gå efter en elcykel med den rette rækkevidde. Vælger du en cykel med mere rækkevidde en nødvendigt bliver den hurtigt mere tung end det er nødvendigt.

Det var alt, hvad der kunne siges om et elcykel batteri. Sidder du inde med spørgsmål eller kommentarer? Du skal være meget velkommen til at dele det i kommentarfeltet lige herunder!